Sanonnalla :"Tarkoitus pyhittää keinot" voi lakaista maton alle monta asiaa jotka eivät kestä päivän valoa.

Minua on puhutellut viime aikoina ja paljon on puhutellutkin "keinoja kaihtamatta" käytös.

Jos esim.joku suurvalta antaa ohjeen lopettaa joku nahistelu jossain,lauseiden paikka vaihtuu ja usein pommitetaan keinoja kaihtamatta maan tasalle niin kaupunkeja kuin sukupuuttoon likipitäen kansojakin,uutisten loppukaneettina voi sitten olla:Tarkoitus pyhittää keinot.

Todellisuudessa ,ei mikään "pese mustaa valkoiseksi",jotenkin mutuna sanoisin että isojen on pakko pullistella että pääsee käyttämään nimenomaan likaisia keinoja saadakseen uuden sota koneiston tosi toimiin.Ihmisen luonto on osittain sivistynyttä ja osittain täysin heitteillä olevaa.Miten voi odottaa kaan,että niin kauan kuin ihmiset hakevat voittoa,niin että sodat loppuisivat.Ei nin mitenkään.Joskus tällä ruohonjuuri tasolla ei vain ymmärrä,ei.Ei ymmärrä miksi  m.m aseteollisuus ,lääketeollisuus saavat sanella historian kulkua.

Uskontojen sekamelskassa on vähän kuin sodan käynnissä,jotkut toivovat että ne likaisetkin keinot pyhittyisivät.Uskohan on itsessään kaunis ja rauhaisa,läpikuultavan kristallinen,ilman tahran tahraa.Mutta eikö vain siihenkin pureudu matkan varrella kylkeen yhtä sun toista loisijaa.Yksi kerää rahat,toinen polttaa sahat.

Elämä voisi olla yksinkertaisen kaunista jos se pidettäisiin yksinkertaisena,ensin vaan täytyisi kahlita vallan ja rahanhimo ja heittää se jonnekin,mistä ei ole takaisin tulemista.

Ei esim.sellaisilta ihmisiltäkään voi odottaa kunnioitusta elämää kohtaan,jos ovat nähneet vain tappamista.Ainoa koulutus on taistelu kouutus.Sielun sivistyskään ei pelkästään luo rauhaa,vaan oppi oikeassa määrin voisi sivistää ihmistä ,niin että hän kykenisi rauhaan.

Loppuun voin laittaa Kettukarkkien innoittamana sanonnan joka on jo Ison Kirjan ajoilta:Ottakaa pienet ketut kiinni,jotka viinitarhan turmelevat.Vaikka siis pienet ketunpoikaset ovat söpöjä ja nöpöjä,niitä ei sovi päästä viinitarhoihin tuhojaan tekemään.

Mitä siis voi omalta osaltaan tehdä:Lajitella roskat,ettei luonnon jätekuorma päästäisi maapalloan napoja epätasapainoon.Viljellä intiaani viisautta,sitä tutkiskellen ja miettien.

En etsi voimaa ollakseni veljenäni etevämpi, vaan voittaakseni suurimman: oman itseni.
(Sioux)