mesev%C3%A4%20misev%C3%A4.jpg

Mutta ...onko teillä suomi lippua kyljessä. Vai onko parempi, ettei sitä suomilippua ole?

Joihinkin asioihin on voinut luulla voivansa luottaa kuin harmaaseen graniittiin, vaan ei, sekin on nyt ulkoistettu ja ollut kauemminkin, mutta nyt vasta minä sain asiasta kuulla. Selväähän se on että jos niitä ei halvemmalla työvoimalla voi teettää, niin niillä aamu askeltaminen olisi herrojen herkkua, hinnassahan sen täytyy näkyä , missä maan kolkassa tossusi on tehty.  Pomariakin luulin suomalaiseksi, kunnes eräs rouva sanoi luulleen siinäkin väärin. Jos suunnittelu on edes  suomalaista niin hyvä sitten.

Nyt kun Mehiläinen osti Pihlajalinnan saadakseen sote osaamista kunnolla hyödyntää, niin kysyn, mitä sote osaamista, eikös se ole keskeneräinen koko sote suomessa ja edelleen. Se palvelusetelien käyttö ontuu, niitä ei anneta julkiselta puolelta kovinkaan helposti. Vaikka sinne niin kuuluisaan hammashoitoon on puolen vuoden jonot, ei sitä palveluseteliä myönnetä , vaikka reikiä olisi paikattavaksi asti.Ei.

Terveyskeskuksen kiireetön ajan varaus venyy joulukuun puoleen vväliin, sain itse sen kokea : Olin saanut lääkäri ajan jo aiemmin ja ollessani hänen vastaan otollaan, hänelle tuli toimistosta puhelu jossa kysyttiin ottaako hän puhelun vastaan ( minulta olsi siinä pitänyt kysyä, voiko hän ottaa minun varaamallani ajalla puhelun vastaan ), no hänlääkäri sen otti , siinä oli kyse jostain tutusta? ajan varaajasta ja siinä he härskisti sopivat lääkärin päivystys päivälle aamu ajan. Tavallinen tallaaja ei niitä etukläteen saa. Ja vielä hoitajakin törmäsi ajallani siihen lääkäriltä kyselemään. Sum summa rum, minä olin välttämätön paha enää siinä, uutta  lähetettä varten käskettiin varaamaan uusi aika ja  toimistosta, kysyttyäni lääkäriltä , voinko sen hänelle varata, kun hän jo on asiaa tutkinut, huikkasi minulle ovelle: ainahan sitä saa yrittää, eikä edes kääntänyt päätään minuun päin. Koin todellakin olevani rasite siinä huoneessa. Näin kunnallisella puolella.

En ikinä olisi uskonut silloin kun itse työelämässä tallasin kotisairaanhoidossa polviani mäsäksi, että sitten kun niitä pitäisi alkaa korjaamaan, lääkäriä ei kiinnosta himpun vertaa koko asia. En katso turhaan rampanneeni siellä , joskus se lähetteen tekeminen eteenpäin voisi olla ratkaisu ja käyntien loppu, kun saa sitä hoitoa ja apua, mitä tarvitsee.

Minä kävin yksityisellä puolella ,( venäläis syntyinen lääkäri, oli kohtelias ja asiallinen ja osasi työsä hyvin taitavasti tehdä, ) ottamassa oikeaan polveen hyaluroni pistoksen, se korvaa sen nivelnesteen, mikä sieltä on kadonnut ja rusto pinnat h enää hankaavat toisiinsa viiltävällä kivulla. Vasemman polveni olen saanut kivuttomaksi jo kahdesti sillä pistoksella,  toki ne on ensin kuvattu ja todettu kulumat. Yksi pistos on kohdallani voidellut polvea 1 vuoden kerrallaan. Ensimmäinen jopa liki  puolitoista vuotta. Ei siitä turhaan sanota "Ihmepiikki", mutta senkin terveyskeskus oli poistanut Pysy ohjeistaan, vaikka se olisi , jos mikä todella tarpeellinen. Aine on siis toimiva ja sillä voi siirtää keinonivel leikkausta 3 kertaa. Nyt minunkin pitää jo sitten hakeutua kuvattavaksi ja arvioon leikkausta varten. Kuiva ja kulunut polvi on todella kipeä ja tulee iso ikävä niitä aikoja kun saattoi kävellä kilometri kaupalla, ilman että polvet vaikeroivat.

Minä olen saanut oppia nyt sen, kun ikää  on tullut,  65 tolppa häämöttää ja remontti tarve lisääntyy kolotuksina ja muuna ,jos saa lähetteen ilmiselvässä asiassa erikoispuolelle, asiat laitetaan siellä kuntoon, mutta jos terveyskeskuslääkäri ei sitä lähetettä syystä tai topisesta tee, piina jatkuu.

Esimerkkinä sanoisin, lähetettä astma poliklinikalle sain pyydellä hengitys pihisten liki vuoden, sinne päästyäni keuhkolääkäri ottikin minun hoitoni sinne ja astma on aisoissa, jos ei ole, saan sinne soittaa arki päivänä.Ei tule tunnetta, ettei he välitä voinnistani , tai että anteeksi kun olen kipeä.

Selkä leikkauksen jälkeen kärsin hermokivuista ahtautuneen  hermojuuri kanavan kanssa,   4 vuotta ja sitten sain kesällä lähetteen kipu poliklinikalle, siellä aivan ammattitaitoinen fysiatri tutki ja ei hutkinut , vaan sääti pikkujutulla lääkityksen sellaiseksi että kohta kuukauteen ei niitä hermopinne oireita ole ilmennyt, tai kipu ainakin on vaimennut minimiin,  aiemmin sain monta yötäkin kärsiä ja valvoa.

Vain yksi lähete ja se on siinä.

Unohtamatta tietenkin sitä lähetettä jolla olisi pitänyt päästä siihen selkäleikkaukseen aikoinaan nopeasti, sitäkään en saanut terveyskeskuksesta, vaan mieheni vei minut yksityislääkäriin, kun halvautumisen oireet olivat jo alkaneet, yksityislääkärin kiire lähetteellä olin jo leiklkauksessa kolmen tunnin kuluttua siitä, kun Töölöön menin.Sanoivat sitä hätä leikkaukseksi. Miksi sitten terveyskeskuslääkäri ainostaan laittoi minua fyssarin vastaanotolle, kun en enää kärsinyt kävellä saati taivutella tai istua mihinkään suuntaan.

Tässäkin voi todeta, jos olisi ollut yksityislääkäri, hän ei olisi minua kohdellut kuin vanhaa rukkasta,kyllä kaiken saisi yksityistää, jotkut suomalais syntyiset ( tämä ei ole rasismia, vaan minun kokemukseeni perustuvaa tosi asiaa)  terveyskeskus lääkärit antavat ymmärtää että haluavat valita omat potilaansa sielä terveestä ja nuoremmasta päästä.

Ja...asia jota en ikinä unohda, kun terveyskeskus lääkäri ylen katsoi tyttäreni suurentuneet imurauhaset kaulalla , sanoen olevan tavallista flunssaa, ja viikon sisällä yksityislääkärin lähetteellä oli korva ja kurkku polilla todettu olevan syövästä kyse.

Näköjään.