Olen sitä minäkin saanut kokea, ikärasismia ainakin.

 Olin tuossa jonkun aikaa henkilökohtaisena avustajana, se on ilmainen etuus vammaisille ja iälkkäille ihmisille, aiemmin siihen ei ole tarvinnut mitään koulutusta, mutta oma koulutukseni katsottiin hyödyksi ja sen vuoksi myös palkka oli  puolisentoista euroa korkeampi kuin täysin koulutusta vailla olevalla.

Soitin erääseen paikkaan, jossa nais asiakas tarvitsi henkilökohtaista avustajaa, kuultuaan ikäni, hän pamautti, ettei halua ottaa mitään vanhaa ihmistä kotiinsa . Ymmärtäisin asenteen jos olisin jotenkin täysin epäsopiva muutenkin kuin iän puolesta, mutta tuo asenne on väärin ja ikärasismia, varsinkin kun hän ei itse siitä maksa centin pyörylää.Toki sitten löysin henkilön joka osasi arvostaa , niin ikääni, kuin työkokemustanikin, olematta mikään orjapiiskuri.

Huomasin myös toisenlaisen asenteen , jos työtehtävä oli tarjolla asiakkaalle, joka asui palvelutalossa, vaikkakin omassa asunnossa siellä, silloin joillakin talon omilla "hoitajilla" oli oli vaikeutta ymmrtää , mikä henkilökohtaisen avustajan työnkuva siellä oli avustettavaan nähden. Yhteistyö oli mahdottoman vaikeaa, koska pohjalla häämötti, sun(mun) työt jaottelu.

Henkiläkohtainen avusttaja oli ja on nimenomaan henkilökohtainen , nähden siihen henkilöön sitouttava työtehtövä, jolle avustus on myönnetty.

Ei niin että nokkimis järjestelmällä olisi siinä mitään sijaa, vaan kylläpä hierarkinen ja vanhahtava järjestelmä ja syrjivä ,,nimenomaan syrjivä kohtelu löysi paikkansa oitis, muistan kun olin itsekin palvelutalossa töissä ja siellä osaston hoitaja esitteli että asiakkailla on mahdollisuus saada henkilökohtainen avusta muutaman tunnin kuukaudessa ja jos hoitajat keksisivät miten niitä tunteja voisi hyödyntää osastolla. Siitähän meinasi tulla  oikein kunnon " teetetään avustajalla hanttihommat" näytelmä.

Lopulta sinne ei tullut kenellekään avustajaa, kunnes myöhemmin joku sai pari tuntia viikossa, jolloin hän saattoi postua asuntonsa ulkopuolelle, virkistyä vaikka teatteri reissulla tai kirjastossa käynnillä.

Onhan se varmasti vaikea, työntäyteisen hoitajan työnkuvaa ajatellen , olla siirtämättä hoitajan työosuutta avustajalle, jolla ei esim. ole mitään koulutusta hoiva puolelle.On niin paljon helpompaa antaa assarin hoitaa ruumiillinen työ ja itse siirtyä tietokoneen äärelle  . Ihimisen luonto nyt kertakaikkiaan on vaan semmoinen.

Kuinka helposti järjestelmä suorastaan houkuttelee vääriin käytöksiin, kuten esimerkiksi uutisoitiin lähi idän ihmemiehestä, joka asui vallan kotimaassaa, mutta hänellä oli myös osoite suomessa ja hän nosti suomesta avustuksia.

Varmasti on suuri houkutus monelle vastaavalle toimia samoin , suomessahan on älyttömän porsaan reikäinen valvonta ollut rahallisia avustuksia myönnettäessä, moni lienee nostanut työttömyys päiväraahaakin, vain koska siinä on saattanut täyttää hakemuksen, käymättä kuukaisikaupalla ko työvoima toimistossa.

Helppo raha joillekin, paitsi eläkeläisille, jotka kituuttavat pienen eläkkeen varassa, kun he hakevat jotain eläkkeensaajan hoitotukea, on niin monta kaavaketta täyetettävänä ja niin monta kopiota toimitettavana, että ainakin siellä kotihoidon puolella työtä tehneenä, monella jäi asiallisellakin hakemukseela täyttäminen kesken, sen monimutkaisuuden vuoksi.

Onko se mikään ihme, jos ihminen menee siitä yli, missä aita on matalin ?Ei ole ihme jos valtion kassa on tyhjä ja miinusmerkkinen. Mutta kukaan ei oikeastaan saa sanoa mitään ääneen, eikä mistään.