Minulla on muutaman päivän ajan pyörinyt muutama aihe mielessä,joissa kaikissa olisi kyllä raaputtamista.

Yksi ainakin niistä kuuluu sosiaali/terveys kategoriaan ja noppakulhon kumottuani pöydälle pisimpään jäi keikkumaan siihen "narinanappi" sotelle noppa.

Ei sellaista, mitä ei jo jokainen kansalainen olisi kuullut uutisissa tai lööpeissä .

Minä päätin lähteä ostamaan toissa iltana klo 17:15 bussilla lähisaaresta kermaa ja jotain muutakin, oli mielessä laittaa makoisa iltapala.

Lähdin iloisena,uusi ,värikäs takki päällä ja koin olevani oikein tyylikäs , jopa nättikin.

No, nousin bussiin, jonka kuljettaja oli tosi ahdistuneen oloinen. Bussin etuosassa istui liikunta esteisten paikoilla nuorehko mies ja kaikki muut istuivat takaosassa bussia . Istuin sitten viistosti sen tyypin taakse vasemmalle,koska hänellä ei ollut maskia, näin ajattelin että jos hän on hiljaa , niin ei pärski pisaraoitaan minuun päin.

Mutta auta armias, hän kääntyi minuun päin ja siitä se show alkoi.

Hän oli kuin hullu kana olisi alkanut nokkimaan, hän vaikutti kyllä hullun katseiselta ja järjettömältä ja alkoi suoltaa seuraavaa minulle"  noniin h******, mitä sanot jos kuristan sinut, sinä haisetkin niin pahalta ja olet niin ruma että et  kelpaa edes n*******lle.Lapsesikin olet elättänyt h*****lla"jne

Solvaaminen oli ennekuulumattoman törkeää, tappo uhkauksineen.

Koskaan ennen en ole häntä nähnyt, mutta ymmärsin että kuljettaja oli ahdistunut tyypin takia, taisin juuri keskeyttää kuljettajan haukkumisen astumalla bussiin.Jotain hän maimitsikin minulle että tuo kuljettaja ei sinua auta.

Sain jotain sanottua väliin,"turpakiinnisinäumpihullu" mutta eihän hän mitään kuullut, hänellä oli kääritty sätkä hampaissa ja nauroi omaa hullun nauruaan välillä.

Kun en muuta keksinyt ,eikä kukaan auttanut,otin puhelimen ja muka soitin poliisille kovalla äänellä:" Tarvitaan apua ,bussissa numero 666, hullu mies uhkaa ja solvaa ja täällä on hengenvaara. " Sen kuultuaan  mies vänkytti "njännjännjänpoliisipoliisi njän."..jne.

Kuskii ei lähtenyt pysäkiltä,nousi pois kopistaan ,kun olin huutanut,eikö kuljettaja voi puuttua asiaan. Miehelle sanoin että "seuraavalla pysäkillä sinua odottaa poliisien valkonenmaija ja paikka lienee tuttu minne sinut kiikutetaan."

Hän poistui suutaan soittaen, mutta ei kuristanut minua lähtiessään.Kaikki muut istuivat hiljaa takaosan penkeissään, eikä siinä mikään olisi auttanutkaan.

Toivoin hiljaa mielessäni ettei hänellä ole puukkoa tai muuta asetta, hän oli siististi pukeutumut ja olisi kuulunut suljetulle osastolle lähetteellä joku M1, mutta hänelle oli kunnan säästö budjetoinnin takia kirjoitettu ilmais vuosilippu bussiin numero 666 ja itä.Lisä merkinnällä Avohoitopotilas, mielenterveys puolelta.

Minä pelkäsin koko bussimatkan, minä pelkäsin että hän tulee samaan kauppaan, minä en uskaltanut mennä kaupan lähipysäkille,koska pelkäsin hänen tulevan toiselta suunnalta siihen, kävelin puolen kilometrin päähän,josta nousin eri kadulta bussiin.

Tulin kotiin ja sitten tuli itku ja ajattelin että miten kauheaa kaikki on tänä päivänä, kukaan ei pääse hoitoon mihinkään , köyhät mielenterveys potilaat kulkevat  avohoidossa busseissa, metroissa ja ratikoissa.

Siitä huolimatta että jo vuosien ajan on sattunut julkisissakin pahoinpitelyjä jopa tappojakin, kun ääni on jotain epävakaata mieltä käskenyt käymään käsiksi(Mertotappo ,jossa mies oli pakannut kirveen kassiin ja löi sillä toista matkustajaa).Mannerheimintien tappo jossa heti jostain vapaaksi päästyään tyyppi meni liikkeeseen ja tappioi sinne(tämän kertoi silloinen kampaajan)i. Ja esimerkkejä riittää.

Helsingissä pitäisi satsata enemmän sairaudenhoitoon, turha puhua mielenterveyden hoitamisesta,jos sitä mieltä ei ole hoidettu terveeksi bussin tai ratikan matkoilla, kyse on silloin mielensairaudesta, se täytyy hoitaa tai yrittää saada tasapainoon, ennekuin niitä bussi,uimahalli yms lippuja aletaan jakamaan.

Seuraavan päivän uutisissa käsiteltiinkin jo avohoito asiaa.

get_well_soon%20%284%29.jpg