laakaripulut.jpg

.... mitä digipotilaalla on sydämellä?

Herttileidi sentään , nyt ei haittaa vaikka  kaupungin terveyskeksukseen ei pääse edes soittamalla ottamaan yhteyttä. Asia on ratkaistu sillä, ettei sinne tarvitse edes soitella. Ei kukaan ehdi siellä vastata puhelimeenkaan.

Koska joskus olin nuori ja kauniskin , nyt en enää niin nuori ja kauneudessakin saattaa löytyä huomauttamista , silloin vielä kävin töissä ja kuuluin työterveydeyshuollon  piiriin.  Silloin en tiennyt missä ahdingossa tavallinen ihminen on jos sairastuu. Siis ihan kamalassa ahdingossa.

Työssäni jo silloin, kun en itse vielä ollut aateloitu mummokuntaan, niin asiakkaat joiden olisi pitänyt lähteä päivystys poliklinikalle , laittoivat kynsin ja hampain tai hampaattomin suin hanttiin.Mummoiksi aateloidut, itsenäisen maan puolesta kortensa kekoon kantaneet. Siellä oli kuulemma pakko olla tuntikaupalla päivystyksen käytävillä jonottamassa.

Minä nyt sattuneista syistä satuin saamaan väärin ohjeistetun reseptin, kun pyysin reseptin uusintaa, ilman puhe kontaktia lääkäriin. Kun yritin perätä asiaa, miksi sitä on muutettu, ottamatta minuun mitään yhteyttä, täysin tuntematon lääkäri vielä, jätin soittopyynnön automaattiseen vastaajaan, saatuani parin päivän päästä takaisinsoiton terveyasemalta, keikkaa tekevältä terveydenhoitajalta, sanoi hän : " Täällä on kaikki ihan sekaisin", minä kysyin että miksi Maisa viestiä ei ole kuitattu luetuksi, jossa lähestyin hoitavaa lääkäriäni, vastaus oli" Ei ole hoitava lääkäri talossa", tiedusteltuani, koskas olisi, vastaus oli" Ei sitä kukaan tiedä".

Silloin ennemuinoin, olin kotisairaanhoidossa töissä ja siellä kerran aamulla kysäisin eräältä herraseniorilta, otatteko kaurapuuroa vai ohrapuuroa? Hän karjaisi : "Kaurapuuroa, kaikkihan sen tietää".Silloin vielä ihmiset tiesivät yhtä ja toista, ei ollut hakuammuntaa n.s.

Potilas tiedoissani oli liki kissan kokoisilla kirjaimilla ; Lääkelistaa ei ole , tai sitä ei ole tarkistettu ( sitten kirveen keksimisen jälkeen. )

Vaikka minä kirjoitin kirjeen ja ilmoitin sähköisen viestinnän, Maisan , kautta  mitä lääkettä käytän ja miten. Nimenomaan  kun kautta linjan terveyshuollossa ja terveysasemilla oli otettu uusi järjestelmä käyttöön, että lääkärit pääsisivät vähemmällä kuormituksella, kun asiakas kommunikoi heille sähköisesti.

Katin kontit, kukaan ei lue niitä posteja, kukaan ei ehdi tarkistaa lääkelistoja, kukaan ei melkein enää pääse koko terveysasemalle.

Syy on se ettei heillä ole henkilökuntaa ja" korona laittoi loputkin sekaisin".

"Menkää sinne päivystyksen pitkille käytäville jonottelemaan.Kiitos."

Minä sain uudesta lääkkeestä ikävän pahoja sivuoireita, pyysin saada soittoajan lääkärille edes, sain sen liki kolmen viikon päähän.

Ei ainakaan kiireellisesti voi sairastua, kolmen viikon päästä on todennäköisesti jo hautaustoimiston soittolistoilla , jonottamassa.

Koska joku kohta juuristani on Karjalan kupeelta, minulta ei lopu keinot kesken ja digiaika jyllää yhtä lujaa jyräten lankapuhelimet, kuin koronakin piilottaen alleen tavalliset flunssat , niin päätinpä minäkin sitten siirtyä digilääkärin hoitoon.

Hän ei sanonut kertaakaan että hänellä on kiire , hän ei käskenyt mennä päivystykseen illalla, vaan rauhallisesti ja asiallisesti käytiin läpi ongelmani numero yksi ja tulos oli itseasiassa loistava.

Miksi siis mennäkään enää terveysasemalle jos asian saa hoidettua muuten, kunnes taas saavat niitä henkilökuntia sinne palkattua. Ja koulutettua heidät osaajiksi , käyttämään heidän maltaita maksaneita potilastietojärjestelmiä.

Mikähän kohta liikkuvista osista on jumissa kun hyvät systeemit, teoriassa ainakin, eivät käytännössä toimi. Onko koulutus laiminlyöty, eikö luutuneet systeemit halua uudistua...

Sen verran vielä digilääkäristäni, hän on pitkän linjan osaaja, vastaanotto ei ole hurjan kallis, eikä asiakas jää puolitiehen, apua saamatta.Suosittelen.

Kiitos kun aika uskaltaa alkaa kumoamaan vanhoja järjestelmiä, turhat rahareiät on aika tukkia.

Joku voisi kysyä, entä sitten jos jalka poikki menee.Siihen voi käyttää maalaisjärkeä, mihin menee ja miten menee, jos rtg kuvia tarvitaan.

Syy miksi halusin tämän vaivattoman ja asiallisen hyvän muodon tuoda julki on nimenomaan se vaivattomuus.En minä sinne muuten vaan ja huvikseen aio soitella.

Mukavaa syksyä.