20210909_091454.jpg

 "Nyt nostetaan kissa pöydälle" tokaisi mummoni mun, kun jotain asiaa oli syytä pohtia tarkemmin.

Pari- kolme päivää  tuli tuutin täydeltä uutisissa erään puheenjohtajan toitottamana, kuinka suomi on rasistinen maa, paljon enemmän kuin muut.En ole tyhmä, en väitä etteikö sitä ole, mutta rajansa kaikella.

Olen jo aiemmin sanonut että lietosmalla tuota kuvaa se lisää konflikteja ihmisten kesken ja voi jopa johtaa väkivalatisuuksiin.

Kyllä sitä suvaitsemattomuutta löytynee puolin ja toisin, ettei nyt lyntätä pelkästään suomen maata.

Todellinen rasismi taitaa olla ihonväriin tai etniseen taustaan kohdistuvaa syrjintää,  kun meillä taas moni asia ratkeaisi juuri yhteisellä kielellä.

Kai se riippuu kuitenkin näkökulmasta, millä sitä rasistisuutta mitataan.

Aika kevyilläkin perusteilla, sanoisin minä. Jos minä kysyin "missä viivyit?"  ja saan vastaukseksi " Sinä olet rasisti, koska väität että minä viivyin, vaikka en omasta mielestäni viipyillyt missään.Meillä oli erilainen ajankäsitys ja hän koki sen niin, ettei se nyt niin tarkkaa ole minuutilleen ,jos tunnilleenkaan. Ei se tee minusta rasistia, jos kysyn, vaan se kertoo enemmänkin siitä että pitäisi julkisesti keskustella, ettei rasismi sanaa voi käyttää joka paikassa, jos ei tahtoaan saa läpi.

Työskentelin koko aikuisikäni asiakaspalvelussa, josta hoitotyössä viimeiset yli 20 v. Minä en kohdannut mainitsemaansa rasismia siellä. Ikään rotuun, uskontoon tai sukupuopleen liittyvää tölvimistä ei ollut.Ainakaan julkisesti.

Ainoa kerta selkeästi sanottuna,kun  joku koki hyväksi sen että "nyt kaikki on melkein kuin ennenvanhaan, kun on vain suomalaisia vuorossa", ja hänkin oli eläkkeeellä oleva hoitaja, joka oli kesätöissä, ei hän ollut kielitaitoinen,( enkä tarkoita suinkaan että kaikki eläkeläiset olisivat kielitaidottomia) jotta voinut kommunikoida englannin kielellä.Siellä työssä olevat ulkomaalaista syntyperää olevat hoitajat olivat todella hyviä ja huolellisia työssään, käytökseltään ystävällisiä kaikkia kohtaan.

Se että on kommunikointi vaikeuksia , kun yhteinen kieli puuttuu, ei ole rasismia. Se on kielitaidon puutetta. Kielikylpylään silloin pitää valtiovallan heitä kustantaa.

Muistan erään hoitajan, jolle olin jo tovin antanut potilaan viikonlopun erityis hoito-ohjetta ja tähdensin vielä mitä ei taatusti sitten saa laitta. Hän sanoi minulle: " Kuule etkö ymmärrä, että minä en ymmärrä kaikkea mitä sinä sanot", en toedellakaan ollut ottanut tätä mahdollisuutta huomioon, olin ajatellut että hän osaa suomen kieltä niin hyvin että selviää annetusita ohjeista.Maanantaina menin sinne omalle potilaalleni ja...se mitä ehdottomasti kielsin laittamasta ,koska se oli todettu iho ja allergia sairaalassa täysin sopimattomaksi, josta oli mustaa valkoisella hoito kansiossa. Se nimen omaan siinä oli,kun kääreitä avasin..niin. Ei hänen vika, ei minun vika, vaan systeemin vika,kun kielitaitoa ei kohenneta koulutuksella.

Minä arvostin omaa työtäni, joten en joutunut edes mukaan mahdollisiin kuppikuntiin, koska sellaisen juoruisan ja työyhteisöä rikkovan käytännön voi omalta kohdaltaan katkaista siihen.Naivi ajatus ehkä, mutta näin se on. Mutta työpaikka kiusaamista oli kyllä vielä alkuaikoina kun aloitin hoitajan duunin, silloin sai vielä esimiehet olla aika mielivaltaisiakin, ikäänkuin olisivat omistaneet koko työpaikan.

Nykyään esimiehetkin koulutetaan ymmärtämään sen kuinka hekin ovat työntekijöitä toisten joukossa. Heillä on omat tehtävänsä ja muilla omansa.

Palataanpa aiheeseen.Kyseisen puheenjohtajan esityksestä sai helposti sellaisen kuvan, että emme saa  houkuteltua ulkomailta työntekijöitä maahamme, koska rasismia on niin hurjasti. Palkkauksista se lienee enemmän kiinni ja koulutuksen puutteesta ja vaillinaisesti järjestetyistä kielikursseista.

Eikös se maalittaminen ollut uudehko sana, joka tarkoittaa ettei saa maalittaa, ei edes omaa synnyinmaataan, sehän on melkein  kuin purisi ruokkivaa kättä. 

Parempia ja pitkäjänteisempiä tuloksia saa, luulisin ma, kehittävällä keskustelulla , menemällä syihin syvälle, mistä johtuu että joku tuntee itsensä toista huonommaksi  olisiko paikallaan todellakin kielikylpyä toisensa perään.

Kuka ei arvosta sitten ammattitaitoa?

Eräs rva mainitsi että hänelle ei ole kielitaidottomana ammattiaan vastaavaa työtä tarjolla, niin hänelle tyrkytetään siivoojan ja hoitajan töitä..hoh..ei hoitajanakaan voi tpoimia ilman suomen kielen taitoa.

Ohhoijaa, ootellaan tässä syysmyrskyn puhkeamista jo toista päivää, taivas on lähes pilvetön..