llllharjalintu%20026.jpgLapsille opetetaan ettei vieraille ihmisille puhuta, eikä mukaan lähdetä.

Itsestäänselvää meille aikuisille, mutta miten pienen lapsen mieli käsittää Joulupukin kulkuoikeudet koteihin, tonttujen vaanimisen nurkissa, kun ei ole varma onko ne hyviä vai pahoja.

Pelissä on hyvikset ja pahikset, siellä pelataan ja mykytellään pahat paloiksi,pois , poks.

Mutta Joulupukki ja tontut ovat vähän harmaalla alueella, harmaalla ja tummanpunaisella, nehän ovat joulun värejä , vihreän , sinisen j a  kullan lisäksi, hopeaakin mahtuu säväyttämään.

No, palaanpa vähän ajassa taakse päin. Silloin kun minä olin pieni ja jos perhe oli köyhä ,mammonan täyteisen mittapuun mukaan, ei silloin tarvinnut pohtia onko pukkia olemassa, sitä nyt ei vaan ollut meille, siellä maalla, se kuului johonkin muihin ulottuvuuksiin. Ennen minua oli naapurin Reino käynyt irtoparrassa jouluaattona.Kertoi isoveljet.

Meillä oli oikea joulukuusi ja siinä oikeat kynttilät ja koristeena pumpulia ja karkkeja, jos oikein muistan.Muistan kun isä toi kuusen metsästä ensin eteiseen lämpiämään ja sitten sulaneena tuvan nurkkaan, kuusen tuoksua levittäen.

Tärkeintä ei ollutkaan silloin lahjojen määrä, tärkeää tunnelmaa toi kanelipullan tuoksu, punaiset omenat ja riisipuuro.  Paistia ja kinkkua, koska kinkku oli kävellyt vielä syksyllä navetassamme. Lipeäkalasta pidin eri paljon valkokastikkeen kera. Maustekakkujen tuoksua.

Nyt, joulu on kasvanut vuosien myötä. Joulupukki käy niinkauan kuin annetaan uskoa joulupukkiin.

Minun lapseni saivat kokea isäni Joulupukkina ja Äitini oli joulumuori, mutta sitten kun esikoinen oli 5 ja poikaa alle 4 v. esikoinen vetäisi maton pikkuveljen jalkojen alta, poika tuli itkua tuhertaen ja sanoi syliin istuttuaan:" Sisko sanoi että joulupukkia ei ole olemassa, joulupukki on Matkapappa".

Jaahas...kyllä sekin joulu elettiin läpi.

Olin tuolla lempi lapsenlapsellani päivän verran. Hänellä olikin painavia asioita sydämellä.

Eskarissa oli satuttu nut puhumaan pakottamisesta mm., juuri näin joulun alla.

  Keskittyneen palapelin kokoamisen keskeltä kuului varovasti: " onko joulupukki häijy, onko se paha? " No minä siihen kertoilemaan mitä joulupukki on, etten vaan paljastaisi vielä tänä vuonna totuutta. 

Kysyin miksi moista epäilee, hän vastas " ei kukaan ei saa pakottaa minua, ei edes mummo pikkuapulaisekseen,(Minä kyllä totesin olleeni hänelle koko päivän mummoapulaisena :) ), valinta on hänen". Miksi joulupukki tulee väkisin koteihin , vaikka joku ei haluaisi ja tontut  tulevat kummallisesti sisään ja tuijotavat lapsen nukkuessa ja hiippailevat koko kodissa", " miten ne muka pääsee kotiiin jos ovea ei avaa....Vielä minä sopotin jotain taian omaisista voimista, jolloin ovia ei tarvita, mutta ajattelin kyllä etttä poika alkaa olla niin välkky, ettei ensi jouluna enää mene löpinät läpi.

Peleissä tunkeilijat saavat huutia, koska se kuuluu pelin henkeen, mutta jos Joulupukki vaatimalla vaatii olemaan kiltti, oman pukki näkemyksensä mukaan kiltteydestä. Lapsella on tänä päivänä ehkä eri näkemys kiltteydestä, se pitää pystyä selittämään, niin että sen voi käsittää oikein.

Ensi jouluksi alankin valmistautumaan ajoissa ja kerään tietoa tarkasti korvan taakse, mistä koko pukki perinne on lähtöisin.

Ettei lapsen tarvitse enää miettiä, tuleeko ne tontut siihen hömöttämään, sängyn viereen ja jotkut tontut on kuvissa vähän oudon näköisiäkin, ei mitään babyfaseja .Pelottavaiakin.

Että tämmöstä nyt , silloin kun minä olin pieni, silloin sai ihan ilman rajaa, pelotella ja kiristää kilttinä olemaan.

Tänä päivänä lapsilla on enemmän oikeuksia, totuuteenkin :)

Lienee joskus vaikea erottaa toden ja pelin rajaa ja koska pukki ei ole tonttuineen hallittavissa oleva peli, siksi se on sellainen vähän pelottavakin.

Vaatii syliinsä istumaan kaupassa, ....